Tuesday, June 26, 2007

Misterul Sanatatii

Cum Academia dupa cum spuneam nu este "available" online, va invit la a lectura unui caz de mare exceptie.
Despre cum Romania a fost operata la buzunar tocmai de la Viena. Via biroul lui Nicoalescu, ministrul al misterului sanatatii (ala cu taxa pe viciu). dar sa lecturam...
1) despre cum Nicolaescu a comis un malpraxis contabil de 11 milioane de euro
Buna ziua si bun venit la cabinetul doctorului Nicolaescu. doctor de familie, binenteles familia smenurilor mijlocii spre mari, o familie cu un arbore genealogic stufos si cu radacini adanci in solul public romanesc. Pentru azi am pregatit o radiografie exemplara in care putem vedea de ce boli sufera achizitia studilor de fezabilitate pentru cele 28 de spitale care se vor construi in romania pana in 2008 inclusiv. Daca vi se face rau la aflarea sumei luati un agocalmin ceva sau lesinati putin la coada la compensate.
Asadar, pacientul, Sistemul Spitalicesc, s-a prezentat anul trecut la doctor Nicolaescu acuzand dureri cauzate de lipsa unitatilor de tratament (adica nu-s spitale suficiente) Intreprinzator, contabilul de la Ministerul Sanatatii a pus-o de un plan de construire a 28 de spitale. Pentru care, normal, era nevoie de studii de fezabilitate. In acest sens, Nicolaescu a cerut sa se faca o tomografie de urgenta pe firmele din domeniu adica sa se vada care dintre firmele astea ar duce-o capul sa faca un astfel de studiu. Dupa analize amanuntite, cea mai capabila de a indeplini visul lui Nicolaescu a fost gasita firma Health Care Company (HCC) AG din Viena. Dupa analizele de care vorbeam (a se citii licitatie) HCC va primi aproape 11 milioane de euro pt aceste studii.
Avem deci asa: Pacientul (Sistemul Spitalicesc romanesc) doctorul (contabilul ministru al Sanatatii Nicoalescu) si medicamentul gasit (HCC) Totusi ceva ne face sa credem ca analizele facute de doctor pentru gasirea leacului austriac nu sunt din cele mai profesioniste. Pentru ca, de exemplu, iata cam ce a impus el in fisa de tratament ( a se citii caiet de sarcini al licitatiei): firma trebuie sa aiba referinte relevante in ultimiii zece ani in ceea ce priveste proiectarea si realizarea a cel putin trei clinici universitare sau/si centre medicale; firma castigatoare trebuie sa aiba referinte relevante in ultimii zece ani in ceea ce priveste minimum trei proiecte de renovare si modernizare majore a unor facilitati medicale. In plus firma castigatoare trebuie sa aiba experienta deosebita in proiectarea facilitatilor in conformitate cu tendinta actuala din UE si in special cu particularitatile care apar in tarile in curs de aderare.

2) Despre cum medicatia da reactii adverse grave
De ce apar dubiile in privinta diagnosticului dat de Nicoalescu? Pai, entru ca asa cum sunt cerintele din caietul de sarcini, HCC AG Viena e singura companie din lume care indeplineste conditiile. Numai ca daca ne uitam la licitatia castigata de HCC celalalt competitor este o firma japoneza (Sojitz Corporation), care cu siguranta nu e la curent cu trendul din UE si cu ce vrea uniunea de la ea, fiind mai ocupata sa proiecteze spitale prin Asia si Australia. Va sa zica de la momentul zero al licitatiei cu doi competitori se stia deja castigatorul : HCC
In al doilea rand nici macar HCC nu se oate achita de sarcinile trasate prin caietul de sarcini iar cea mai buna dovada e ca firma din viena mai are cateva contracte in Romania pentru realizarea de studii de fezabilitate pentru spitale orasenesti mici (Sighisoara, Tarnaveni si Ludus). Pentru care a trebuit sa lucreze cu un subcontractor roman adica cu Proiect Bucuresti.

3) despre un ingredient periculos : Strabag
In al Nu-mai-stim-citalea rand, o suspiciune si mai ascutita ca o siringa de unica folosinta refolosita ni s-a infipt in inima. Iar numele ei este Strabag. Pentru ca Strabag este o companie care detine actiuni (multe) la HCC AG Viena. Sa nu spuneti ca nu ati auzit de Strabag. Daca totusi aveti un lapsus memoriae, iata cateva date relevante: Strabag a fost amendata de consiliul concurentei pentru ca impreuna cu Geiger, o alta companie afiliata la grupul Strabag, a cumparat in draci companii de drumuri din Romania, incalcand legile concurentei; Strabag a fost reclamata direct la UE pentru lucrari prost facute din bani europeni; Strabag a mai rupt in dpoua si ceva strazi din Bucuresti in mandatul lui Basescu (care Basescu a iesit apoi la atac si a amenintat ca-i zboara din Bucuresti pe motiv de gropi in asfalt si buget); Strabag a facut autostrada Bucuresti-Ploiesti in 2004-2005 atat de bine incat lucrarea e refacuta acum de goldenblitzii de la Euroconstruct. Iar ca tortul sa aiba si cireasa, trebuie spus ca miliardarul rus Deripaska detine actiuni la Strabag. ceea ce nu ace decat sa ingroase numarul de pagini ale rapoartelor SRI referitoare la concentrarea economiei romanesti in mainiile unor mogului de la Rasarit.

4) Recomandarea medicului : Spaga indescifrabil
Asadar la final sa definitivam fisa pacientului Sistemul Spitaliesc domiciliat in Romania, operat de doctorul Nicolaescu si tratat cu medicamentul Health Care Company AG din Austria. Si sa spunem asa: medicamentul HCC folosit de Nicolaescu va imbolnavii si mai tare pacientul. Pentru a HCC are contraindicatii grave: da dependenta de banii publici (in cazul asta de circa 11 milioane de euro), nu trateaza boala (pt ca dupa cum s-a vazut nu detine ingredientele necesare) si, la fel de nasol, e achizitionat prin smen vizibil si fara microscop. Una peste alta, a fost deja testat pe pacienti mai mici si mai pricajiti (vezi Sighisoara, Tarnaveni si Ludus), unde nu s-a descurcat singur. Iar drept recompensa, acum i s-a dat pe mana ditamai romania cu 28 de noi viitoare spitale. Ceea ce ne face sa credem ca, de fapt, Nicolaescu e doar doctor in comisioane, ca orice contabil care se respecta, iar pacientul continua sa-i indese plicuri in buzunar desi se simte din ce in ce mai prost

2 comments:

loren said...

Viu si io la Brasov ! Da' cu cortu ca n'am une sta !

Mike said...

si tu.....pacat ca m-am mutat la cluj :D