Wednesday, June 18, 2008

C'est finnis


Ironic sau nu, asta e adevarul. venim acasa si nu lasam prea multe in urma noastra. Poate doar satisfactia de a nu fi pe ultimul loc in grupa. Mda...mergem in uefa :D
Daca tragem linie, ar fi mai multe de spus si de semnalat. Intai de toate e o mica observatie a nemtilor de la Der Spiegel , care ne spun ca :"S-a întâmplat ca întotdeauna când România participă la marile turnee finale. Mai întâi îşi asigură respectul, are mici reuşite şi chiar atunci când suporterii încep să creadă că echipa poate realiza într-adevăr ceva, se instalează o stare de paralizie" Mai sa fie cat de bine au nimerit-o. Si nu ii poti acuza de subiectivism. poti spune ca sunt cu nasul pe sus cel mult dar sa nu uitam modul in care isi trateaza presa din germania echipa la infrangere... Cei de la Reuters subliniaza un alt aspect important si anume ca :"Dacă echipa lui Piţurcă va reuşi să se califice la Campionatul Mondial din 2010, trebuie să ia în Africa de Sud o învăţătură esenţială în fotbal: oricît de bine te-ai apăra, trebuie să marchezi goluri pentru a te califica. România a fost o echipă foarte bine organizată, însă în cele trei jocuri din grupă nu a impresionat deloc nici din punct de vedere al spectacolului oferit, nici din punct de vedere ofensiv"
Cam dur suna cum a trantit-o presa de dincolo dar mult prea adevarat. In primul rand am jucat ca niste cizme de parca noi eram aia calificati.
In mare masura vina ii apartine lu Piturca si ar trebui sa si-o insusasca. Jucatorii trebuiau sa fie montati de el, trebuiau sa stie (inca de mult, nu doar de acum) si cartea atacului nu doar aia a parjloirii ogoarelor si otravirii fantaniilor. Nici macar exemplul turcilor nu a fost elocvent.
Insa si aici e greu de comparat mentalitatea unui popor, la care a ataca e o notiune moarta odata cu Burebista, cu o natie care, pe cand noi desavarseam tehnica parjolirii ei construiau imperii.
Da, oricat s-ar spune, problema e de mentalitate si de valoare. Dar daca cea din urma lipseste si o acoperi cu daruire te mai scoti. Cand lipsa valorii e inlocuita de un miserupism general e imposibil sa faci ceva.
Piturca ar trebui sa-si ceara scuze pentru jocul haotic prestat de echipa pentru ca el raspunde de rezultate. Nu a fost criticat pentru selectie, toata lumea a spus "lasa-l frate ca stie ce face". La fel acum trebuie sa-si asume responsabilitatea.
Multi vor spune ca inainte de grupe ziceam ca nu am fi facut nici un punct. Corect, insa daca au gandit asa de ce s-au mai dus pana acolo? Fotbalul nu e ca olimpiada lui Coubertain.
S-au dus sa joace fotbal. Problema e ca nu l-au prea jucat. Sa nu uitam ca suntem, echipa cu cele mai putine ocazii clare de gol, echipa cu una din cele mai mici posesii de la acest turneu.
Nu, Mutu nu e vinovat de ratarea calificarii. Lui eventual ar trebuii sa-i pupam mana ca ne-a adus pana aici. Nu garanteaza nimeni ca daca inscria acel penalty, in cele 10-12 minute ramase, italienii nu ar fi egalat. Calificarea s-a pierdut in teama cu care am jucat cu franta, calificarea s-a pierdut in miserupismul jocului de aseara cu Olanda.
Doamne Doamne iti da dar nu iti baga in traista. Ne-a dat o echipa a Olandei relaxata si distrata, care ne-a asteptat o repriza intreaga sa jucam fotbal. Nu puteau insa nici ei sa o frece aiurea atata vreme. Si nu au facut altceva decat sa ne arata ca nu meritam sa trecem in sferturi.
Visam la generatia de aur si la jocul lor. Jocul e cam acelasi. Cand nu stim ce sa facem, mingea pe Hagi/Mutu. Problema e ca daca unu a fost mijlocas, celalalt e atacant. Situatie total diferita. Si in plus un fotbal total diferit care cere viteza si tehnica in regim de viteza alaturi de organizare tactica riguroasa. Si o cere din ce in ce mai mult. Cam exact ce a demosntrat Olanda in meciurile din grupa.
Nu pot decat sa le urez sa moara in bezna inventatorilor acestui "minunat" termen numit "temporizare". Se potriveste de minune mentalitatii noastre.
Din pacate ne-au fost inselate asteptarile. Sperasem ca intr-un final lucrurile s-au mai schimbat. chiar am spus dupa meciul cu Italia, ca poate a fost doar un accident cu Franta si ca avem alte apucaturi. Dar lucrurile astea nu se schimba atat de usor.
Nu inteleg de asemenea cum plm poti sa declari ca jucatorii erau concentrati pe ce se intampla la Zurich si ca au fost demoralizati ca a dat Italia gol. Cand stai la mana ta si nu la mana altora !!! Cand Olanda te invita la joc !!! Romanul e roman si asteapta sa egaleze Franta, ca e mai usor sa iti faca altii munca decat sa bagi tu osul.
Asta e clar comportament tipic romanesc si il regasim din plin si prin cartile de istorie. Asteptand ajutoare si pomeni. Stand la potecuta (deh "frate cu codru") si la mica ciupeala ("bravo haiducii mei !")
De acord pe undeva cu Cristi Chivu : "atat putem, sa ne vedem si lungul nasului" DAR!!! jucati frate fotbal. Ca daca vreau sa vad romani alergand 12 kilometrii, ma uit in plm la maraton!
In afara de Lobontz si de surpriza relativ placuta Ghionea, nu cred ca se pot nominaliza jucatori romani la meciul de aseara. Tamas e un "fundas" mai vinovat decat Mutu de pierderea clificarii si ne- a aratat de ce se bate Auxerre la retrogradare, Banel ramane la statutul de forrest gump si atat, Florentin Petre un "geniu" caruia ii arde de foarfeci in careu, si lista poate continua...
Macar imnul, minunat moment creeat de peluza galbena, sa-i fi desteptat dar din pacate si ala a sunat in gol.
Nu, daca am avut pe cineva ce ar merita mentionat, ala ar fi intai de toate suporterul roman din tribuna (admirabil in totalitate) si in al doilea rand Mircea Sandu, cel mai bun "jucator" al nostru la acest turneu. Asta chiar merita apelativul de presedintele jucator. :D

Vin preliminariile pentru mondiale si e cazul sa ne trezim si sa jucam fotbal. Vom intalni probabil o Franta in schimbare. O Franta care va schimba liniile. Si in cele mai multe cazuri valoarea individuala este eclipsata de lipsa relatiilor de joc. Dar pentru asta trebuie sa mai si jucam fotbal nu doar sa-i ducem si p-astia la constanta pe un gazon fata de care pana si murinho ar fi fost gelos, pe vant si ploaie. Mai avem si Serbia in grupa care prin firea ei este o echipa luptatoare si ofensiva si care ne va scoate multi peri albi si noua si frantuzilor. Avem o austrie in grupa care a capatat foarte multa experienta jucand la turneul asta final. Lituania, e o echipa mica de batut, clienta mai veche dar care sa nu uitam ce zile negre le-au facut italienilor in preliminariile pentru euro. Grupa nu e usoara deloc si chiar trebuie sa ne trezim si sa realizam ca ceva trebuie schimbat in joc si de ce nu poate si in aria de selectie. Pentru ca daca vom arata ca aseara, in halul ala de lipsiti de orizont si haotici nici barajul nu il prindem.

Inchei cu precizarea ca ma depaseste efectiv ce dracu le-a zis Pitzi la cabine de au intrat pe teren atat de buimaciti si pierduti. Primele 10 minute din repriza a doua m-au bagat in ceata complet!!! Nu am legat mai mult de doua pase, am oferit cadouri si am culminat cu un gol luat. Poate ne lamureste Piturca (odata cu asumarea erorilor facute la acest turneu). Pentru ca trebuie sa isi recunoasca greselile, pentru ca au fost facute greseli si, repet, pentru ca asa cum nimeni nu a carait in privinta selectiei, asa si el acum, are cuvantul.
Pana atunci ne vedem in 2010...

2 comments:

Arsena said...

Foarte fain ai disecat situatia si aia din Der Spiegel au avut din pacate mare dreptate: se intampla mereu la fel, ne multumim sa nu iesim pe ultimul loc. Eu nu prea am mari sperante in 2010 cu mondialele dar, na, om trai si om vedea:)

Anonymous said...

C'est finnis, ai? :))
a dracu franceza asta... mama ei!