Thursday, November 8, 2007

Despre tigani sau "cum sa te enervezi de dimineata"...


Ma trezesc dimineatza ca un om (relativ) normal, imi pun o cafea, deschid compul si dau sa citesc presa. M-am distrat , pentru inceput, cu presa sportiva si cu maretul drum de 12 puncte al stelei in liga, am citit cu ochii cat cepele un zvon cum ca Chevanton ar ajunge la Cluj (daca o vad si p-asta chiar ca ma uit 100%cu alti ochi la CFR) iar apoi trec sa mai vaz si ce se intampla prin lume. Chit ca am acces la d-alde Mediafax, nush de ce, dar la Realitatea pe site ajung destul de des. Si acolo ce sa vaz.... Nenea Tariceanu n-are alta grija mai mare decat sa se vada cu Papa si cu o delegatie de tigani din Italia. Alaturi de el ministrul de externe, musiu "sure, right, okey" Adrian Cioroianu. Crescuse mult in ochii mei de la faza cu madam Condollezza, odata ce a spus ca ar trebui ca tiganii (infractorii ma rog, dar tot tiganii s-au atacat, de ce oare?...!!!) sa fie "deportati in desert". Ei tot acest domn rasufla usurat ca a primit, citez, "iertarea romilor din capitala Italiei"
Am zis sa-i dau in ma-sa si sa trec mai departe. Da credetz ca pot?... Urmatoarea stire ce ma paleshte, ma anuntza candid ca tiganii din Timişoara vor protesta astăzi în faţa prefecturii Timiş. Ei spun că se simt dicriminaţi şi acuză autorităţile române că nu îi protejează nici în ţară, nici în afara graniţelor. Urmand apoi si o scurta prezentare a catorva conflice etnice.
Zic hai....sa ma fac ca nu o vad nici p-asta ca sa nu ma enervez de dimineatza. dar cand la nici alte 2 secunde ma mai plezneste una in moalele capului, chiar simt nevoia sa precizez cate una alta. Mai ales dupa ce am avut si o discutie enervanta cu un ONG-ist (chiar ieri) pe tema asta, citind un text bine scris de al meu frate.
Dar intai as vrea sa stiu si eu pe cineva de la consiliul discriminarii. Nu de alta dar chiar vreau sa cunosc ori un orb adevarat ori un ipocrit in toata regula.
Dragi asa zisi cetateni colorati numiti tigani (romul e o bautura iar chestia cu doua litere identice mere doar la Iisus poate) pe langa dorinta mea pura de a va vedea pe toti cu deportati prin fundul Siberiei ori migrati pe taramul Indiei natale, hai sa va explic in cateva vorbe de ce nu o sa puteti niciodata sa va integrati.
Intai de toate pentru ca asta necesita vointa atat din partea majoritatii cat si a minoritatii. In al doilea rand, necesita fonduri pe care d-alde invatamant, sanatate, cultura, cercetare nu le au (si lucreaza pentru toti!) In al treilea rand pentru ca din tonele de banuti care se baga in tara de la diasporele de afara, numai aia de la voi nu ajung taxabili la buget. Multi din tara asta depind de banutii care vin de afara dar io-te ca acum se tem de expulzarea rudelor si implicit sistarea sursei lor de venit, iar statul de sistarea unor banuti la buget.
A nu uita si rolul important pe care ar trebui sa il aiba membrii marcanti ai etniei din care cu mandrie cica faceti parte. Care in loc sa educe populatia si chiar asa, de ce nu, sa arate o cale de integrare, nu face altceva decat sa se lamenteze . Dar macar daca ar fi doar atat. Ce pana mea, invata un puradel sau unul d-alde Mailat ? Sa fure de la electrica, de la gaz, etc. sa dea cu sabia p-unde apuca, sa ia ce nu-i al lui (cu sau fara forta depinde doar de dibacie)... ca doar asa a vazut si invatat de la "bastanii" din comunitate.
Majoritatea capiilor etniei se ghideaza inca dupa traditii arhaice, neavand alt sistem de valori in afara de conac, aur si cai (putere in sec 21). Mai mult pana si un tigan scolit din pacate nu face altceva decat sa se intoarca la radacini, preferand in locul unor cariere profesionale curate, luxul bastanului, si automat ghidandu-se dupa regulile acestuia.
Asa ca pina sa ne dam noi majoritarii de ceasul mortii si sa ne scoatem ochii, noi cu italienii, italienii cu UE, UE cu noi si toti deodata, mai bine a-ti pune de un "stabor" dar d-ala serios in care sa va revizuiti mentalitatea si sa va analizati viitorul ca prea v-ati obisnuit sa va rezolve altii toate problemele iar voi sa stati cu burta la soare si la spart seminte. E uite ca asta cu integrarea e o problema care nu se poate rezolva de la sine.
Nu, nu o sa va integrati niciodata pentru ca nu stiti sa traiti intr-o societate care se guverneaza dupa alte legi. Cel mult puteti sa tiganizati acea societate dupa cum se observa din ce in ce mai des in multe orase din sudul tarii si nu numai. Subcultura infecta raspandita (ma refer la muzica ca alt neam de manifestari nu suntetz in stare sa produceti) nu va face altceva decat sa duca tara asta si mai jos. Modul de comportament, infect si ala, incepe sa prinda aripi si pe la sucursurile societatii romane. Unu peste altu ii vezi devenind "baietzash", "barosani"...."manca-tz-ash"....
Zeci de fonduri de la UE, destinate vez doamne etniei, se duc pe pula an de an in loc sa foloseasca la ridicarea unei scoli sau a unui spital. Se construiesc case sociale pentru etnie, se fac locuri de munca oneste (pentru mai mult de atat se face scoala calumea !!!) dar pe voi japitzele nu va intereseaza ca deh, prin tot felul de "smenuri" si "invarteli" vedeti si invatati ca se face "banu gros", lantzu', casa si mertzanu. De fapt eficienta ar fi confiscarea averilor si a kilogramelor de aur cel putin dubios obtinute. Unde-s rapsozii care vantura tone de aur pe la cantari in juru gatului, arunca gramez de bani in aer? Personal am avut ocazia sa-l aud pe unul din ei adresandu-mi-se cu: "fi baiat destept ca de studenti e plina tara" (citat din vali vijelie) Sigur nu i-am vazut la coada la impozit... Ah...si daca pentru o garsoniera impozitul anual de de vreun milion, nu vreau sa-mi imaginez cat ar trebui de recuperat si pe cati ani impozit pe conacele jegosheniilor voastre.
Nu, nu avetz cum sa va integrati si nu, nu vrem sa va integram! Bine in schimb ca se gasesc zeci de ONG-uri sa planga si sa smiorcaie pe tema voastra storcand si aia bani de p-unde apuca, bine ca se gasesc ziaristi sa scrie la nesfarsit in stilul alba-neagra doar ca sa mai iasa cate un material (dragi jurnalisti, nu pe tigani tre sa visatzi la pulitzer) si bine ca se gaseste si cate un bou ca becali sa le caute in coarne si sa le plateasca facturile pe la electrica (era sa uit de asta)
Nu, nu va vrem, nu va chinuiti. Visez la ziua in care o sa migrati toti spre pamanturile natale. India jegosilor, nu Italia, Spania sau Germania!!!!!!

5 comments:

Anonymous said...

Ca bine zici, dar cu o mica adaugire. Din banii de la (m)ue dedicati comunitatilor de jamaica io as propune sa se ridice PUSCARII !

Tom said...

auzi, dar de ce te enervezi tu dimineata? pentru aia e dupa-masa

Mike said...

dupa-masa imi fac siesta si nu e bine sa ma 'nervez atunci.

Tom said...

aham, deci avem o contradictie in sieste

loren said...

Well ....intodeauna mi-au placut nemtii si asta din cauza fotbalului..ma uitam in '96 parca , cand castiga Germania zzzha Chapion Ligon (?) ca tare imi placea Lothar Matthaus sau Oliver Bierhoff. Partea intunecata a nemtilor este Auschwitz-ul si gazarea "celor de pe lista neagra" ( aporopo ai vazut Lista lui Schindler ? In iminentul eveniment petrecut in Italia a rabufinit scandalul Tziganiada II . Si uite cum pomenesc nemtii si pe insusi Heil Hitler ! Intrebare ? Ai auzit vre'un virus care sa fie eradicat de pe glob in totalitate ? Nope ! Pay ma draga cam asa sta treaba si cu Tziganii. Is ca purecii ! Se inmultesc in nestire si oricat ai deparazita tat mai apare cate unu ici pe colea. Totusi un Auschwitz nu ar mai strica prin Ro ....:D Acu' pot sa zaca oricare ce o vrea da' la faza asta i'as gaza si apoi as aprinde si un chibrit. Nu de alta da' sa fiu sigura !